Mobilya Boyama



Son yılların en gözde hobi akımların başında gelmektedir mobilya boyama işi. Bunun yanı sıra tasarım ürünler elde etmek ve eski ürünlerin geri dönüşümü açısından da ilgi odağı haline gelmiştir. Son zamanlarda karşılaşılan yenilenme anlamında mutfak dolaplarından sehpalara, komodinlerden sandalyelere, giysi dolaplarından tepsilere yani kısa akla gelebilecek evdeki tüm ahşap ürünler boyanmak ve yenilenmek üzere en büyük aday haline gelmiştir.

Mobilya Boyama Öncesi Hazırlık Aşaması

Peki, özellikle kadınların ilgi odağı olan mobilya boyama işi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Mobilya boyama işini ev içinde gerçekleştirilecek olursa eğer hiç şüphesiz ilk yapılması gereken özellikle poşet veya gazete yardımıyla boyayacağımız ürünün altını veya etrafını kapatmak olacaktır. Ardından boyama işlemi yapılacak ürünün temizlenmesi ve üzerinde toz ya da iz kalmamasına dikkat edilmelidir.

Mobilyanın kuru olması gerekmektedir. Boyama işlemine başlamadan önce özellikle zımparalama işleme yapılması önerilmektedir. Ancak bu işlemi zımparalamadan da uygun ahşap boyalarını kullanarak ta halledebilirsiniz. Bu konu daha çok kişinin tercihine kalmış bir durumdur. Zımpara işlem uygulayacak olanlar ise; zımpara işlemi yaparken daha hafif kuvvet uygulamadan dikkatli bir şekilde işlemi uygulaması gerekmektedir.

İkinci aşama olarak yapılacak işlem ise boyama öncesi mobilya üzerine astar oluşturmak gerekmektedir. Astar işleminin uygulanması eski boyanın daya iyi kapatılması ve uygulanacak olan yeni boyadın daha canlı ve güzel durmasını sağlayacaktır.

Sayılmış olan ilk iki aşama aslında mobilya boyama işlemi sona erdiyse eğer mobilya boyama işinin en zorlu kısımları atlatılmış demektir. Yani bundan sonraki süreç daha çok eğlenceli ve keyif alarak uygulanacak bölümdür.

Mobilya Boyama İşlemi

Boyama aşamasına gelindiğinde ise kullanılacak olan fırça ya da sünger önemlidir. Fırça izi oluşmaması açısında özellikle ipek kılları olan fırçaların tercih edilmesi önemlidir. Fırça izi oluşması yönünde tereddütleri olan kişiler içinse rulo halinde sünger benzeri boyama aparatı kullanılabilir. Özellikle dolaplarda ya da sandalyelerde köşelerin veya rulonun giremeyeceği kıvrımların bulunmasından dolayı küçük boyutlu bir fırça edinmeniz tavsiye edilmektedir. Fırça veya rulonuza almış olduğunuz boyanın damlamayacak kadar olmasına ve boyanın fazlalığını almaya dikkat edin.


Uygulama aşaması;

İlk katı istediğiniz fırçanızı istediğiniz yönde kullanarak sürebilir.
Boyama işleminde ilk katı sürdükten sonra ikinci kata geçmek için boyanın iyice kuruması beklenir.
Bekleme süresi 3 saat ile 1 gün arasında olabilir.
İkinci kat boyama işlemi uygulanır. Aynı işlem devam eder. Üçüncü veya ihtiyaç duyulursa dördüncü kat için de aynı işlem uygulanır.




Boyama işlemi tamamlanan mobilya üzerine tercihe göre istenilen desenlerde stencil yardımı ile yine isteğe bağlı renklerde tampon süngerler kullanılarak uygulanabilir. Bu aşamada mutfaklarda kullanılan bulaşık süngerleri de kullanım açısından alternatif olarak değerlendirilebilir.

Mobilya Vernikleme İşlemi

Son haline gelen mobilyanın tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra verniklemek gerekmektedir. Vernikleme işlemi de boyama işlemine benzer şekilde uygulanmaktadır. Ve boyama yenilenme işlemi bu işlem ile tamamlanmıştır. Artık eskinin izlerini taşımayan kişinin kendi zevkini yansıtan bir ürün ortaya çıkmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar