Mobilya Boyama ile Eski Mobilyalarınızı Daha Modern Hale Getirin


Mobilya boyama
ile eski eşyalarınızı yeni almış görünümüne kavuşturabilirsiniz. Ayrıca mobilya boyama, kullanılmayan farklı mobilyalarınızı da daha işe yarar hale getirmenizi sağlar. Bu sayfada kendi mobilyalarınızı nasıl tasarımlara dönüştürebileceğinizle ilgili mobilya boyama örnekleri bulacaksınız.

Ahşap mobilya boyama için boyanacak olan eşyayı hazırlamak, boya seçimi, uygulama, sonra da o eşyayı özenle korumak aşamaları gelebilir. Elbette isteğe göre boyanan mobilyanın ayrıca cilalanması da mümkündür. Ahşap mobilya boyamanın detayları ve mobilya boyama aşamaları hakkında bilgilere ulaşmak için makalemizi okumaya devam edin.

Mobilya Boyama Hazırlık Aşaması

İster farklı tasarımlar elde etme amacınız olsun, ister eski ahşap mobilyalarınızı yenileme fikri olsun fark etmez. Hangi mobilyalarda boyama - yenileme işlemi yapacağınıza karar verdiniz. Bu iş için uygun bir ortamınız yoksa evinizde yapacaksınız demektir ki bu da evin ciddi derecede kirlenmesine yol açabilir. Evimizi kirletmek istemeyiz. O halde uygun ortamı oluşturarak ön hazırlığımızı yapabiliriz.

Çoğunlukla ilk kez mobilya boyama yapanlar bu aşamayı doğrudan atlıyorlar ve sonuçta heveslerinin kaçmasıyla tekrarlamak istemiyorlar. Etrafın kirlenmesini engellemek için yerlere büyük boy çöp torbası yapıştırarak veya çalışma yapacağımız alana muşamba sererek başlayabilirsiniz. Çevrede boya sıçrama tehlikesi olan her eşyanızın üzerini kapatmanızı öneriyoruz.

İşlem için uygun ortamı sağladıysak hazırlığın ikinci aşamasına geçebiliriz. Boyama işlemi yapacağınız mobilyanın çıkabilen tüm parçalarını çıkarın. Raflarını, çekmecelerini, varsa kapaklar ve kulplarını çıkarmayı unutmayın. Mobilya mümkün olduğunca yalın hale getirilmeli. Her parçayı hafif nemli bir bezle silin, tozunu iyice alın. Havalandırın. Sabırsızlık etmeyin. Kirli, tozlu, yağlı ahşap yüzeyi boyamaya başlamanız istediğiniz verimi alamamanıza neden olacaktır. Bu yüzden sabırla tüm parçaları temizlemek başlangıç aşamanız olmalıdır.

Mobilya Boyama Zımpara Aşaması

Mobilyanızın eski boyasının tamamen çıkmış olması gerekir. İyi boya tutabilmesi için zeminin düzgün ve işlenmemiz ahşaba dönüştürülmesi şarttır. Boya üzerine boya attığınızda veya cila üzerine boya attığınızda istediğiniz verime ve renge ulaşamayabilirsiniz. Elbette boya üstüne boya yapılabilmesi imkansız diyemeyiz. Zımparalama yapmaya gerek bırakmayan boyalar da vardır ancak ince bir çalışma yapmak istiyorsanız zımparalama aşaması en önemli aşamalardan biridir. Herkesin evinde profesyonel zımpara olmayabilir. Ancak ahşap zımparaları birçok yerde satıldığı için önce kalın bir zımpara ile eski boyayı çıkarmalı, sonra daha ince bir zımpara ile mobilyanızı pürüzsüz hale getirmelisiniz.

Zımpara yaparken çapraz yönlerde değil, düz bir yönde zımpara yapmaya özen gösterin. Böylece daha pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz.

Mobilya Boyamada Astar Nasıl Yapılır?

Zımparalama işleminden sonra mobilya boyama aşamasına ilk olarak astar atılmalıdır. Astar boyası, sonra süreceğiniz boyanın kaliteli durması için önerilen bir işlemdir. Astar boyayı düz yüzeylere ince rulo ile, detay kısımlara ile ince fırça ile uygulayabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra iyice kurumasını beklemek ve kuruduktan sonra da ince bir zımpara ile hafifçe pütürleri almak gerekiyor. Mümkün olduğunca ince bir astar çekerek asıl boyama aşamasına büyük katkı sağlamış olacaksınız. Zaten ilk astarınız mobilyanızda kuruduktan sonra ahşap tarafından bir miktarının emilmesi durumuyla karşılaşmak da doğaldır. Ancak düzgün bir şekilde astar attığınızda boyanız her bölümde eşit renkte ve çok daha şık görünecektir.

Ahşap Mobilya Boyama

Hem en eğlenceli hem de en önemli aşamaya nihayet sıra geldi. Artık asıl amacımızı uygulayabilir, mobilyayı istediğimiz renkte veya desende boyayabiliriz. Bunun için de yine düz yüzeylerde rulo fırça, ince detay ve kenar kısımlarda klasik fırça kullanmalısınız. Nalburdan ya da yapı marketten, mobilya boyamak için uygun boyalar arasından istediğiniz renk seçimlerini yapabilir, kutunun üzerindeki talimata göre boyanızı kullanabilirsiniz. Pek tabii ki renk karışımları da yapabilirsiniz.

Tek kat boya genellikle istenen sonucu vermez. Sabırlı olmalı, ilk kat kuruduktan sonra birkaç saat beklemeli ve ikinci katı da uygulamalısınız. Genellikle iki kat yeter.

Eğer sadece boya uygulayacaksanız artık vernikleme kısmına geçebilirsiniz. Ama dekupaj, eskitme gibi tekniklerle süsleme yapacaksanız o zaman bunların zamanı gelmiş demektir. Sitemiz www.ikbalce.com 'da eskitme tekniklerine de ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki görsellerden farklı mobilya boyama örneklerini de incelemeyi unutmayın.

Mobilya Boyamada Vernikleme Aşaması

Ahşap mobilya boyama malzemelerinin en önemlilerinden biri de vernik. Bazı boyalar vernik gerektirmeyecek şekilde hazırlanmış olabiliyor, sonunda vernik atmayabilirsiniz de ama genel geçer kurala göre söyleyebiliriz ki, özellikle de bir dekoratif uygulama yaptıysanız en doğrusu her ahşap boyama işinizden sonra vernik uygulamak. Rengi değişmeyecek, dökümleyecek, boyayı bozmayacak iyi bir vernik seçmeye çalışın ki tüm emekleriniz ziyan olmasın. Bazı verniklerin çok koyu renklerde olup yapılan boyayı değiştirebileceğini unutmadan vernik seçmi yapmalısınız. Aşağıdaki örnek videodan en doğru şekilde nasıl vernikleme yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz:

 

Mobilya Boyama Örnekleri

Sizlere ilham vermesi için internetten derlediğimiz bazı mobilya boyama örneklerini paylaşıyoruz. Sizlerin de evde yaptığı mobilya boyama örneklerinizi bizimle paylaşabilir, farklı teknikler veya mobilya boyama püf noktalarını biliyorsanız yorum alanında bizimle paylaşabilirsiniz.

                      


















Yorum Gönder

0 Yorumlar